We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om sociale mediafuncties aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Onze privacyverklaring:
Hieronder kunt u kiezen voor welke doeleinden u cookies op de website van AUMACON wilt toestaan.
Het 36e Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) van BOVAG Autodealers laat zien dat de relatie tussen importeurs en dealers het afgelopen jaar ietwat is verslechterd. Respondenten beoordelen de verhouding met hun importeurs over kalenderjaar 2022 gemiddeld met een krappe voldoende: een waarderingscijfer van 6,4. BMW/MINI komt met een 9,1 als de importeur met de beste relatie met haar dealernetwerk uit de bus.
Het RODI-onderzoek is gehouden van december 2022 tot en met januari 2023. In totaal zijn er 575 contractpartners benaderd voor in totaal 1.994 locatiecontracten met de importeurs. In de top 3 heeft zich een duidelijke herordening voorgedaan. Audi en Volkswagen, vorig jaar samen met de hoogste score, zijn vervangen door de winnaar van eerdere recente jaren, BMW/MINI. Dit merk verbetert zich dit jaar met 0,6 punt en komt uit op de hoogste score van 9,1. Ook ŠKODA realiseert een forse stijging in waarderingscijfer (+0,4 punt) en komt uit op de tweede positie met een 9,0. Audi handhaaft het hoge cijfer van vorig jaar (8,8) en eindigt op plek drie. Volvo komt sterk terug (+0,5 punt) op de gedeelde vierde positie met Volkswagen (-0,5 punt), met een respectabele 8,3.
Drie merken wisselen stuivertje, waar het de drie laagste waarderingen betreft. Fiat is hekkensluiter dit jaar, met een van de laagste cijfers ooit in de RODI: een 2,6. Citroën blijft gelijk in positie met een 2,9. Peugeot stijgt twee plaatsen naar een 3,6 en stijgt daarmee 0,3 punt. Honda verbetert weliswaar met 0,4 punt, maar eindigt met een 4,6, evenals Opel (+0,5 punt), waarmee het zich enigszins in positieve zin onderscheidt van de andere Stellantis-merken.
De leveringsproblemen, mede veroorzaakt door de nasleep van de coronapandemie en actuele geopolitieke spanningen, hielden aan in 2022. Dat zie je terug in de stellingen waar het slechtst op gescoord werd door de importeurs: die gingen beide over levertijden. Ook de voortgaande, soms gedwongen, consolidatie in het dealernetwerk maakt sommige partijen minder tevreden. Daarnaast wordt duidelijk dat de overgang naar het agentuurmodel zorgt voor wrijving: dit wordt pijnlijk zichtbaar bij de Stellantis-merken en Land Rover/Jaguar.
Autoverkoop maart
In de BOVAG Conjunctuurpeiling worden BOVAG-leden twee keer per jaar* gevraagd hoe hun bedrijf het afgelopen halfjaar heeft gepresteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op alle onderwerpen kunnen ondernemers slechts aangeven of er sprake is van een toename, afname of geen verschil (gelijk gebleven). Tevens wordt aan de BOVAG-leden, met uitzondering van de autowasbedrijven, gevraagd naar de verwachtingen voor het komende halfjaar.
Bovag: Conjunctuurpeiling Autodealers 2015; pub. M03-2016
Dealers beoordelen hun bank gemiddeld met een 5,7, dat blijkt uit RODI Banken 2014. BOVAG hield in 2014 een verkorte versie als tussentijdse peiling van dit tweejaarlijkse onderzoek waarin de relatie tussen banken en dealers wordt gepeild. In RODI Banken 2013 scoorden de banken gemiddeld 5,8.
tekst: Bovag
datum: 29.08.2024
download: ROSA formuleonderzoek 2024
download: ROSA formuleonderzoek 2022
download: ROSA formuleonderzoek 2020
download: ROSA formuleonderzoek 2018
Het Relatie Onderzoek Samenwerkingsformules Autobedrijven (ROSA), oftewel het Formuleonderzoek garagebedrijven, brengt al vele jaren in kaart wat ondernemers vinden van de organisatie die samen met uw eigen bedrijfs- of familienaam op uw gevel prijkt.
Steeds meer BOVAG-leden sluiten zich aan bij een formule of garageconcept en dat biedt voor hen dan ook vele voordelen. Maar er zijn natuurlijk ook verbeterpunten of zelfs pijnpunten en zaken die nadere discussie behoeven. Met de uitkomsten van dit uitgebreide onderzoek in de hand gaat BOVAG dan ook om tafel met de formules om ervoor te zorgen dat de randvoorwaarden voor een goed ondernemersklimaat intact blijven.
BOVAG vindt het haar taak om autobedrijven zo goed mogelijk te helpen bij het maken van strategische keuzes en daar is betrouwbare informatie over garageformules onlosmakelijk mee verbonden. De relatie tussen BOVAG en de diverse formules is overigens constructief. Dit stelt BOVAG in staat om waar nodig zaken aan de kaak te stellen en samen op te lossen.